Těsta na ryby
Zde najdete popis výroby některých těst na kapry i jiné ryby posbíraných z internetu, jinak se každý může inspirovat a vytvořit si úplně nový neokoukaný recept.
Bramborové těsto s chlebem na kapra
Úspěšné období: Jaro,léto
- Druhy ryb: kapr(do 50),cejn , plotice,perlin(i 30 cm)
- Typy revírů: reka nad jezem
- Finanční náročnost: skoro nic
Ingredience
Uvarena brambora ve slupce, dva krajice chleba bez kurky,kapku oleje, strouhanku
Postup přípravy
Bramboru oloupeme a najemno nastrouhame, do toho dame namocenej a v hadru vymackanej chleba. zahustime strouhankou a vhneteme kapku oleje.
Kdyz je to hotovy, muzeme to nechat a nebo ochutit(osvedcilo se mi rozdrcene kocici zradlo nebo vanilkovy cukr)
Sladové těsto na kapry
Banánové těsto na kapra i amura
- Úspěšné období: léto,podzim
- Druhy ryb: amur,kapr
- Typy revírů: všude
- Finanční náročnost: pár kaček
je opravdu výborné,vřele doporučuji.
Ingredience
rohl. strouhanka 100g
kus banánu
voda nebo mléko
Postup přípravy
Banán hněteme se strouhankou , přidáme trochu mléka popř. vody,abychom dosáhli potřebné konzistence.
Bramborové těsto na kapra
- Úspěšné období: teplejší měsíce
- Druhy ryb: kapr, cejn, plotice
- Typy revírů: kdekoliv, kde není potřeba nahazovat daleko
- Finanční náročnost: pár korun
Ingredience
1 menší vařená brambora nebo lžíce pravé bramborové kaše
polohrubá mouka nebo krupice
strouhanka
sůl
Postup přípravy
Bramboru rozmačkám vidličkou, případně použiji bramborovou kaši od oběda, a vhodím ji do vařící vody (asi jeden díl vody a 2 díly brambor). Až začne znovu vařit, přidávám postupně hrubou mouku nebo krupici tak dlouho, dokud s tím lze míchat.
Nechám vychladnout, pokud se mi zdá těsto moc řídké, přidám strouhanku (mouku jen do horkého těsta).
Má příjemnou vůni i bez dalších aromat.
Čokoládové Těsto na kapra či lína
- Úspěšné období: Jaro, Léto
- Druhy ryb: Kapr, lín, karas, cejn
- Typy revírů: Stojatá voda
- Finanční náročnost: Žádná
Jedná se o hnědé až černé těsto
Ingredience
1 pudink čokoládový, hladká mouka,1 vajíčko, skořicoví cukr.
Postup přípravy
Do misky vlijeme rozbité vajíčko potom č. pudink a cukr, nakonec zahustíme hl. moukou.
Hrachové těsto na kapra
- Úspěšné období: Jaro,léto,částečně podzim
- Druhy ryb: Kapr málo kdy karas
- Typy revírů: stojatá
- Finanční náročnost: nestojí za řeč pár kaček
je velmi táhavé takže dobře drží na háčku
Ingredience
Hrách z obchodu,vodu,mouku a vážně trožku cukru vanil.
Postup přípravy
Rozvaříme hrách vysipeme do misky přidáme mouku a mícháme přidáme trožku cukru a mícháme až stuhne tak to je hotové nesmí lepit!!!
Jahodové těsto na kapra či cejna
- Úspěšné období: Celoročně
- Druhy ryb: Kapr, Cejn, Amur, Karas
- Typy revírů: Stojaté vody
Nastražení:na háček vykukuje jen špička háčku! Vnadění:Možné,jen uděláte z těsta kuličky.
Ingredience
Ingredience:
Strouhanka
Mléko
Jahodovou marmeládu
Aroma tekuté JAHODA
Postup přípravy
Smícháme dohromady uděláme tuhší těsto.
Všehochuť na kapra
- Úspěšné období: na jaro ale hlavně v létě
- Druhy ryb: Kapr, karas.cejn atd...
- Finanční náročnost: Ta smetana myslim stojí 20kč jinak zbytek máte doma
Delší kuchtění ale účinek výborný.
Ingredience
Vařená ertepla(brambora)
Puding čokoládový
Trochu čokolády
Strouhanka
Sušená smetana
Vajíčko
Mouka hladká
Postup přípravy
Uvaříme si erteplu a rozmáčkáme ji až na kašu a dáme do misky a nebo to mačkejte v misce.Do erteple přidáme puding roztopenou čokoládu vajíčko a smetanu sušenou!!a mícháme rychle aby neztuhla čokoláda.mělo by to byt takové lepivé tak dáme strůhanku ta veme vlhkost a zahustíme to moukou kdyžtak tam přidejte vanilkový cukr.
Jednoduché těsto na kapra
- Úspěšné období: jaro-léto
- Druhy ryb: KAPR
- Typy revírů: Všude
- Finanční náročnost: nic určitě se tyto věci doma najdou
na kapry a další bíložravé ryby
Ingredience
1 vejce
60%Strouhanky
40%Mouky (hrubé)
možno dodat aroma nebo barvivo (doporučuji červené)
Postup přípravy
Do misky nasypeme mouku, srouhanku, barvivo (stačí málo) a aroma.Rozklepneme vejce.Pěkně promícháme.
Kapří mls
- Úspěšné období: Celoročně
- Druhy ryb: Kapr, Karas
- Typy revírů: Stojaté vody
Těsto které doopravdy učinkuje
Ingredience
Ingredience:
1.Ječmen
2.Mouku
3.Brambory
4.Med nebo sirup
5.Anýz
Postup přípravy
Necháme naklíčit ječmen,ten potom usušíme v troubě(zelený slad)Poté jej v troubě světle připražíme a umeleme v mlýnku na kávu.Smísíme s trochou mouky a prohněteme s vychladlími vařenými a oloupanými bramborami.Vyválíme z toho knedlík.Do něho po vaření přidáme trochu medu nebo sirupu a současně i několik kapek anýzového oleje nebo tlučeného anýzu.Připravujeme den předem aby bylo čerstvé!
Medové těsto na kapry
- Úspěšné období: Jaro,léto
- Druhy ryb: Kapr,kapr 40-65cm
- Typy revírů: klidná hladina
- Finanční náročnost: Nestojí za řeč vemete ze zásob manželce nebo mamce
Skvělé na splávek ale i na těžko
Ingredience
Polohrubá mouka,med,voda,anýz drcený, může bít i barvivo
Postup přípravy
Vememe misku nasypeme mouku podle množství nalijeme trožku vody podle množství mouky přidáme med stačí lžička anýz barvivo míchat a míchat potom ručně spracovat až nebude lepit když nebude moučné a bude lepit přidat hrubou mouku hrubou!
Rohlíkové těsto na kapra
- Druhy ryb: Cílová ryba: Kapr, plotice, perlín, ouklej, určitě i cejn a možná i tloušť, prostě univerzál na bílou rybu
Já na jednu dávku(jeden kyblíček na míchání návnady) dávám přibližně 3-4dkg a 5housek či rohlíků. Nejlepší jsou uleželé tak den či dva nebo tvrdé, roztlučené na kousky. Na tvrdé mi šli nejlíp.
Postup přípravy
1. Připravíme si misku, kam nasypeme 3-4dkg strouhanky
2.Vezmeme pečivo a roztrháme jej na malé kousky(tvrdé roztlučeme)
3.Všechno promísíme
4. Trochu namočíme-chce to trochu cvik, nesmí to být úplné bláto ani vyloženě suché.
5.Důkladně promícháme a minimálně! uhněteme, vlastně jen celou hroudu několikrát zmáčkneme v ruce.
6.Nabereme si do ruky těsta tak akorát do dlaně, několikrát zmáčkneme a hodíme do vody. Koule se nesmí rozletět ještě ve vzduchu ani nesmí být konzistence koule dělové!
7.Vezmeme další kousek těsta, uhněteme ho aby dobře držel na háčku(tady najdeme využití pro ,, dělovou kouli") a nastražíme tak, aby háček nebyl vidět, vyčnívat necháme jen kousek špičky.
8.Nahodíme a vyčkáme na záběr.
9.Po záběru rybu zasekneme, zdoláme a šetrně vrátíme zpět do vodního živlu.
Rumove těsto na kapra
- Úspěšné období: jaro, leto, podzim,
- Druhy ryb: kaprovite ryby
- Typy revírů: stojate a tekouci vody
- Finanční náročnost: cca 80 KČ
nevim co by jsem měl rict je to proste vyborné těsto stoji to za vizkoušemí.
Ingredience
3 středni brambory, strouhanka, kočičí krmení,2 pytliky vanilkového cukru, rumova esence, víno.
Postup přípravy
oloupane brambory pomařime 5 minut a potom je rozmačkome vidličkou potom tam dame strouhanku zamichame, potom rozmixujeme kočičí krmení v mixeru dame to do těsta , a potomdo těsta dame víno, a rumovou esenci.
Skořicove kuličky-na položenou na kapra-feeder
- Úspěšné období: Jaro, leto, podzim
- Druhy ryb: Kapri, plotice, ...
- Typy revírů: Rybniky
- Finanční náročnost: Lacine
Velmi ucine kulicky na tezko, feeder.
Ingredience
Toustovy chleba (2 platky), skorice (3 lzicky), voda, vanilkovy cukr (1 baleni)
Postup přípravy
Vsechno smicame a vznikleho testa udelame kulicky ktere dame do mikrovlne trouby
Těsto na Kapry
- Úspěšné období: veloročně
- Druhy ryb: hlavně kapry
- Typy revírů: rybníky
Já třeba dávám místo rumu a vanilkového cukru anýz v prážku nebo si ho sám rozdrtím.
Ingredience
vajíčko, hladká mouka vanilkový cukr nebo rum
Postup přípravy
Rozbijete vajíčko přidáte mouku a vanilkový cukr nebo rum. Smísíte a mísíte tak dlouho dokud těsto nelepí.
Vaječné Těsto na kapry
- Úspěšné období: Léto
- Druhy ryb: Kaprovité,cejnovité
- Typy revírů: Stojatá voda,menší rybníky.
- Finanční náročnost: max.40Kč/kg
Vaječné těsto se slunečnicovými zrny se šrotem a vločkami.
Ingredience
Budete potřebovat .libovolně velkou mísu,vidličku,1 vajíčko,asi 20-40 slunečnicových zrn dle potřeby,šrot dle potřeby a ovesné vločky.
Postup přípravy
Do mísi nasipete šrot.Přidáte vajíčko a vše zamícháte.Poté přidáme ovesné vločky a slunečnicová zrna.Všechno zamícháme dukut neuděláte těsto.
Vanilkové bramborové těsto na kapra
- Úspěšné období: jaro, léto
- Druhy ryb: kapr, cejn, lín a všechny ostatní kaprovité ryby.
- Typy revírů: všechny
- Finanční náročnost: max. 5 Kč (když máte doma pytel brambor)
Toto těsto je velmi voňavé a lákavé pro ryby. Hodí se převážně do stojatých vod. Dobře drží na háčku a tak nemusíme nástrahu neustále vyměňovat.
Ingredience
Jedna středně velká uvařená brambora(uvařená do měkka)
Půlka rohlíku
Strouhanka (pro zpevnění)
Vanilkový cukr (pro ještě lákavější vůni)
Postup přípravy
Rohlík namočíme tak na 3 vteřiny do vody a poté prohněteme, aby nám vzniklo rohlíkové těstíčko bez hrudek. To spojíme a promícháme s rozmačkaným bramborem, přisypeme trochu strouhanky a promícháme, dokud nemáme krásné těsto s málo hrudkami. Do takto připraveného těsta nasypeme půlku vanilkového cukru a prohněteme. těsto je hotové a může se vyrazit na ryby.
Těsto na kapra
- Úspěšné období: leto
- Druhy ryb: Kapr
- Typy revírů: mensi stojak
- Finanční náročnost: urcite vas nezrujnuje
Hlavni ingredience je kukuricna mouka,vznikla hmota se dobre umistuje na hacek, vhodne pro plavanou,pripadne feeder na stojacich
Ingredience
kukuricna mouka(polohruba az hruba), voda, jedna vetsi brambora(1 vetsi brambora asi na 200g mouky), mliko, vegetu, nekdo prida jeste med nebo skorici
Postup přípravy
Nejprve si uvarime oloupanou bramboru ve vode do ktere pridame vegetu(nesetrit).Brambora nesmi byt tvrda ani by nemela byt rozvarena, proste tak akorat.Pote ji vidlickou trochu pomackame-tak aby z toho nebyla kasa,ale aby zustal sem tam nejakej kousek brambory vcelku.Nechame vychladnout. Nez nam brambora schladne dame do hrnce varit vodu, az zavari tak za staleho mychani prisypavame kukuricnou mouku(kdyz dojde kuk.mouka,muzeme pouzit krupici), vzniklou hmotu udelame radsi tuzsi nez ridci.Ihned pote pridame do teto vznikle hmoty nasi pripravenou bramboru.Promychame nejdriv za pomoci varecky nebo vidlicky,az smes schladne,prohneteme rukama.Kdyz se nam zda hmota dosti tuha,pridame mliko(s nim bude hmota vlacnejsi).Nezapomenme ze po schladnuti to vsechno jeste "stuhne". Komu pripada ze to vsechno málo voní,tak přidá ještě med nebo skořici.